Bocouture  (botox)                                                                          
 
 
 
In de cosmetische geneeskunde wordt geen middel vaker gebruikt dan Botox/Dysport (Botuline-toxine).
 
Rimpels op voorhoofd, fronsrimpels en kraaienpootjes worden verzacht of verdwijnen helemaal. 
 
 
Wat doet botuline-toxine met de rimpels?
Veel rimpels in het gelaat ontstaan door het aanspannen van spiertjes vlak onder de huid. Dit zijn vooral de rimpels op het voorhoofd, fronsrimpels tussen de wenkbrauwen en de kraaienpootjes aan weerszijde van de ogen. Botuline-toxine wordt rechtstreeks in de huidspiertjes ingespoten. Het effect is na een paar dagen zichtbaar en na twee weken optimaal. Het blokkeert de werking van de zenuwtjes in de huidspieren. Hierdoor kunnen de spiertjes in de huid niet meer (volledig) aanspannen waardoor bestaande rimpels verzachten of verdwijnen en wordt het ontstaan van nieuwe rimpels voorkomen. Het effect houdt na de eerste behandeling ongeveer vier maanden aan en blijft bij herhaling veel langer effectief. Daarna neemt de mogelijkheid om de spiertjes aan te spannen weer langzaam toe.
 
Waarom rimpels behandelen met botuline-toxine? 
Mensen die veel fronsen kunnen soms ongewild een boze gelaatsuitdrukking hebben.
Bovendien kunnen fronsrimpels uiteindelijk aanwezig blijven ook bij een ontspannen gelaatsuitdrukking. De botuline-toxine behandeling helpt deze rimpels te verzachten en derhalve ook nieuwe rimpels te voorkomen. Mensen die behandeld zijn met botuline-  toxine vertellen vaak dat de behandelde huidgebieden ontspannen aanvoelt.
Voor sommigen is dit gevoel alleen al voldoende om de behandeling telkens te laten herhalen.
 
Zijn er bijwerkingen? 
Botuline-toxine is een buitengewoon veilig geneesmiddel. Na de injectie is er een klein bultje 
zichtbaar en deze bult trekt snel weer weg. Soms wordt bij het prikken een bloedvaatje geraakt waardoor een klein bloeduitstortinkje kan ontstaan. Soms ontstaan tijdelijk hoofdpijnklachten na de behandeling. Een uiterst zeldzame bijwerking is een tijdelijke uitschakeling van de spiertjes die het ooglid optillen met als gevolg een tijdelijk hangend ooglid. Botuline-toxine therapie wordt niet toegepast bij zwangere vrouwen.

Werkt het bij iedereen?
Gemiddeld zal bij 90% een duidelijke verbetering van de rimpelvorming worden bereikt en bij een kleine minderheid van de patiënten vallen de behandelingsresultaten tegen met betrekking tot hun verwachtingen van de behandeling. Uit een groot uitgevoerd Canadees onderzoek in 2003 bleek echter dat 89% van de behandelde personen tevreden was over de behandeling.

Hoe verloopt de behandeling in de praktijk?
De behandelend arts zal vragen of u enkele keren boos, fronsend of heel verbaasd wil kijken. Zo kan hij zien in welke spiertjes de botuline-toxine moet worden toegediend. Op deze plaatsen wordt op gelijkmatige afstanden een kleine hoeveelheid botuline-toxine oplossing met een fijn naaldje in de spiertjes onder de huid gespoten. De behandeling is nu voltooid. Wanneer U de behandeling voor de eerste keer onderging zal de behandelend arts U waarschijnlijk vragen om na enkele weken langs te komen voor controle op de therapie.